16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), a jego celem jest uświadamianie społeczeństwa na temat globalnych problemów żywnościowych i walka z głodem oraz niedożywieniem.
Tegoroczne obchody pod hasłem "Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie" skupiają się wspieraniu i ochronie małych, rodzinnych gospodarstw rolnych, zwracając uwagę na ich potencjał w drodze do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości.
Więcej informacji o Światowym Dniu Żywności oraz prowadzonych w związku z nim akcjach znaleźć można na stronie FAO.
Zachęcamy do skorzystania z pakietu edukacyjnego przygotowanego przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła” oraz zapoznania się z corocznymi raportami, dotyczącymi zjawiska marnowania żywności, przygotowanymi przez Banki Żywności.
Dla osób żyjących w duchu zero waste proponujemy przepisy kulinarne Zupa Disco, które świetnie sprowadzą się, gdy nie chcemy marnować jedzenia.
Polecamy także wybrane publikacje dotyczące społeczeństwa konsumpcyjnego ze zbiorów PBW:
- Społeczeństwo marnotrawców? : funkcje i status normy niemarnowania żywności / Ariel Modrzyk. - Kraków : "Nomos", 2019.
- Socjologiczne dyskursy o konsumpcji / Łukasz Iwasiński. - Gdańsk : WN Katedra, 2016.
- "Nowy wspaniały świat?" : moda, konsumpcja i rozrywka jako nowe style życia / red. nauk. Wojciech Muszyński. - Toruń : Wydawnictwo Adam Marszałek, 2009.
- Homo consumens : kultura konsumpcji / red. Małgorzata Dziura, Elżbieta Wolanin-Jarosz ; Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Wydział Zamiejscowy Nauk Prawnych i Ekonomicznych w Tomaszowie Lubelskim. - Lublin : Wydawnictwo KUL, 2014.
- Życie we własnym rytmie : socjologiczne studium slow life w dobie społecznego przyspieszenia / Justyna Kramarczyk. - Kraków : Universitas, cop. 2018.